Борислав Сандов: Защо Зелено движение се явяват сами на изборите? Какво направи като министър?

Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водач на листите на Зелено движение за Европарламент и в 23-и район София и 22-ри район Смолян за Народно събрание, бе гост на онлайн ток шоуто „Седмицата с Иво Божков“.

Защо избирателите да гласуват точно за вас измежду всички партии и коалиции?

– Зелено движение е изключително предвидима политическа партия. Никога не сме сменяли позициите и принципите си и от нас може да се очаква да правим това, което сме казали.

Имаме подробно разписана програма, а и сме се доказали с действия – и в опозиция, и в управление.

Ние сме един предвидим играч, който се стреми да модернизира България, да я направи по-чиста – за нас, за нашите деца, за следващите поколения.

Важно е да се гласува за партия, която се знае какво ще направи. Все се надявам, че този урок е научен.

Смислен избор е когато хората гласуват за този, който наистина е близък до техните идеи. Не за по-малкото зло, не за поредния месия.

Тогава бихме имали едно действително представителство в парламента и ще вървим по-устойчиво напред, а не с лашкане нагоре-надолу.

Защо решихте да се явите сами?

– Две са основните причини да се явим сами. Първата е, че ние никога не сме били конюнктурна клиентелистка партия, склонна към компромиси. Никога не сме били брошка на ревера. В момента, в който видяхме, че нашите политики остават на заден план, че нашите принципи биват компрометирани по един или друг начин, решихме, че не можем да продължим да легитимираме нещо такова.

Разбира се, ние сме от учредителите на Демократична България, споделяме много общи ценности, споделяме и обща база от демократично мислещи избиратели. Но другата причина е, че има отлив на такива избиратели от ПП-ДБ – 250 000 човека от предишните парламентарни избори до местните избори. Сега този отлив може да бъде и още по-голям.

Тези хора търсят алтернатива. Могат да я намерят в нас. Ние не сме отстъпили от принципите си и това е силата ни.

Имаме куража, имаме силата да сме водени от каузи. Най-важното е, че съхранихме почтеността си. Само така може да запазиш името си и да градиш история.

Какво постигна като министър на околната среда и водите и вицепремиер по климата в правителството на Кирил Петков (декември 2021 – юни 2022)?

– Не направих нито един голям компромис, което може би не ме прави предпочитан партньор за част от колегите. Тогава имахме възможността министерствата да са отговорност на конкретната партия. Затова за пръв път в това министерство наложихме наистина екологично управление, хора, които разбират от това, което правят. За седем месеца и половина успяхме да постигнем наистина много.

Това беше министерството с най-много наказателни процедури от Европейската комисия срещу България за неспазване на европейското законодателство. От общо 17 за 7 месеца успяхме да спрем 7 от тях и да ги намалим до 10. Става въпрос за важни теми като политика за отпадъците, биоразнообразие, предпазване от наводнения, по които не се спазват добрите европейски практики, заради което плащаме глоби. Имахме план как да адресираме всички нарушения, но не ни стигна времето в този кратък мандат. В следващите правителства бройката пак се вдигна и сега наказателните процедури са 19…

За седем месеца успяхме да обявим и 15 нови защитени територии. Това са кътчета от България, за които знам, че съм защитил с подписа си. Преди това за 10 години не бяха обявявани нови защитени територии.

Докарахме  в държавата много пари за околната среда. Придвижихме Плана за възстановяване и устойчивост в България и когато Урсула фон дер Лайен дойде в България, тя каза, че това е най-зеленият План в Европа.

Имаше огромно забавяне с новата програма за околна среда, която успяхме да финализираме и подадем. Това са няколко милиарда, които в следващите години ще дойдат в България за нуждите на гражданите – за чиста вода, чиста околна среда. Предвидени са 700 милиона за мерки, свързани с чистота на въздуха.

Противопоставих се на много сериозни инвестиционни намерения на олигарси.

Често пътувах и правех изненадващи проверки. Два пъти отивах в ТЕЦ-ове на Ковачки и видяното бе потресаващо. Установих, че два ТЕЦ-а са за затваряне – Марица 3 в Димитровград и Брикел, който е най-мръсното предприятие в България. Бих казал, че има и повече, но отново не ни стигна времето.

Спряхме възможността да има открита мина за въглища на Ковачки до София, при това от страната, от която духа вятърът и щеше да запрашава столицата.

Противопоставихме се на Румен Гайтански-Вълка, който искаше да изгаря отпадъци в с. Върбовка до Павликени. Изненадващо пътувах до Велико Търново, за да връча заповедта за прекратяване на дейността, иначе бившият директор на Районна еко инспекция щеше да го разреши. Беше въпрос на един ден.

Спряхме едно от най-бруталните към животните предприятия – фермата за норки на Иван Ангелов-Пилето, където ги убиваха в газови камери само заради кожите им. А после трупчетата им биваха загробвани по незаконен и опасен начин. Издадох заповед за забрана на отглеждането на норки в България, защото те освен това не са местен вид за България и са много агресивни и унищожават местната популация от видове.

Много сериозна промяна се усети. За първи път това министерство се управляваше от хора, които ги беше грижа, които познаваха проблемите и не им се налагаше няколко месеца да навлизат в темата.

Цялото интервю гледайте тук: