Тома Белев: Депутатите влязоха с „бутонките“ в Закона за опазване на околната среда 

„Ние сме в политиката, за да се случват реформи“, казва съпредседателят на Зелено движение 

Депутатите влязоха с „бутонките“ в Закона за опазване на околната среда, при това се опитаха да го направят тихо – между първо и второ четене на друг закон при нарушение на правилника за дейност на Народното събрание. Това мнение изрази съпредседателят на Зелено движение Тома Белев в интервю за „АЛТЕРНАТИВАТА СЪС СНЕЖАНА ИВАНОВА“. 

По думите на Белев с новите поправки на гражданите се отнема възможността за обжалване на съдебни решения. Отнема се и правото на качество на околната среда и в нарушение на Конституцията се дава право на областните управители и министрите да променят със свои заповеди общи устройствени планове (което нарушава цялата идея за местна власт). 

Законът дава възможност за продажба на имоти, собственост на държавата, на частни лица, но не на пазарна цена, а на цена по данъчна оценка. Това се отнася и за държавните гори, управлявани от държавните горски предприятия. 

Белев е изпратил становище и призив към президента Румен Радев да наложи вето на този законопроект и да го върне на Народното събрание. 

Съпредседателят на Зелено движение разясни и причините, заради които организацията му реши да напусне коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“. „Ние сме в политиката, за да се случват реформи, за да могат гражданите да живеят в по-качествена среда. В голяма част от секторите обаче реформите секнаха“, обясни Тома Белев. 

Според него явяването отделно от ПП-ДБ е начин част от гласоподавателите да бъдат върнати към урните. „А колкото повече хората гласуват осъзнато, толкова повече демокрация ще има в България“, добави още съпредседателят на ПП “Зелено движение”. 

Цялото интервю вижте тук!