Тома Белев: И без 121 депутата успяхме да свършим много работа за последните 16 години

Кои са успехите на Зелено движение

„В Световния ден за околна среда искам да благодаря на всички свободомислещи граждани, които винаги звънят на нас в Зелено движение, щом станат свидетели на посегателство срещу природата“. Това каза съпредседателят на ПП “Зелено движение” пред избиратели и добави:

Сега е моментът да припомним каузите на Зелено движение – партия, създадена през 2008 г точно от гражданите, които защитавахме природен парк Странджа и спряхме заличаването му, а после се борихме срещу заменките на гори и също ги спряхме.

Всъщност вие ни познавате, защото бяхме заедно през тези години и в битките за защита на българската природа.

Нямахме 121 депутата, но никога не използвахме този довод, защото не е важно да се оправдаваме, а да опазим средата в която живеем, да съхраним местата, които обичаме, да дадем шанс и на децата ни да се радват на уникалната природа на България.

Бяхме заедно по улиците, на Орлов мост, в парламента и съдилищата и успявахме.

Успяхме за защитим Витоша, спряхме застрояването на Иракли, наложихме картирането на дюните и забранихме застрояването.

Спряхме застрояването на Карадере, въведохме задължителни общи устройствени планове за всички общини и спяхме незаконните сечи в Беласица през 2016 г. Бяхме заедно в цялата страна, когато спирахме незаконните строежи в Пирин, Витоша и Рила.

През 2017 г защитихме независимостта на магистратските организации, защитихме достъпа до правосъдие за околна среда и спряхме увеличаването на съдебните такси за гражданите, като стигнахме до Конституционния съд.

С помощта на гражданите спряхме подаряването на части от национален парк Пирин, защитихме мрежата Натура 2000 и я увеличихме с ниска Рила, Корал, Карадере, през 2021 г създадохме първия защитен ландшафт у нас – Звездец.

И да, истината е, че когато вие ни дадохте възможност да участваме в управлението, станахме много по-ефективни. През 2022 създадохме третата морска защитена територия у нас – Залив Корал, защитихме законово над 100 километра български реки, спряхме опита на ДПС да увеличи търговията “гласове срещу дървесина”.

Тази година спряхме разграбването на имуществото на държавните предприятия и дружества, спряхме обезличаването на ОВОС и екологичните оценки. Дългата битка срещу инсинератора на София 2017-2024 г. също завърши в наша полза.

Осигурихме най-голямата инвестиция за залесяване и разсадници в историята на горското стопанство в България – 50 милиона за периода 2022-2023г, успяхме да защитим най-дългият див плаж на България – Камчийски пясъци. Спряхме строежите на Вълка край язовир Искър.

Децата ни пораснаха по площадите и изтрихме не един чифт обувки. Всеки от нас трябва да помни, че рядко има кътче от България, което да не е защитавал и ако има все още уникална природа, то е защото той самият е бил активен, при това с години и десетилетия.

И има смисъл и винаги е имало смисъл да се участва и да се защитават каузи и идеи, да се защитава природата и околна среда, защото това е защита на бъдещето.