Якоб ван Бейлен: Акцентът ми в кампанията ще е върху културното наследство 

„Акцентът ми в кампанията за изборите за Европейски парламент ще бъде върху опазването и предаването на културното наследство“. Това мнение изказва в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР Якоб ван Бейлен, трети в листата на политическа партия „Зелено движение“. По думите му преобладаващата част от 72 депутата във фракцията на Зелените в европарламента са „зелени специалисти“, а Ван Бейлен би добавил експертиза в културната тема. 

„Аз съм доста зелен човек, но не съм зелен експерт. Но ще допринеса в сферата на фолклора и традициите – основните причини, заради които през 2008 г. избрах България за свой втори дом“, каза Ван Бейлен. И подчерта, че България няма нито един представител в комисията за култура и образование на Европейския парламент, а той иска да промени именно това. 

Нидерландецът ще се бори и за по-чиста енергия, намалението на замърсяването и шума в градовете, както и за чиста и достъпна храна. За да се постигне например последната цел според Ван Бейлен е нужно веригата от производител до потребител да се съкрати, да се премахнат прекупвачите и да има повече фермерски пазари. 

Освен че има туристическа агенция и води туристи в Търново и региона, Ван Бейлен е и хореограф и продуцент на народна музика, а през 2001 г. основава хор Chubrica в Нидерландия. Притежава и най-богатата колекция от старинни български килими. “Най-старите от тях, от преди около 350 години, са направени с природни багрила, много издръжливи са, щадящи природата са и нямат никакви проблеми с молците”, казва той.

Цялото интервю чуйте тук!