Новото мнозинство отхвърли легализацията на индустриалния коноп

Народното събрание отхвърли измененията на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), целящи легализацията на преработката на индустриален коноп. Законпроектът бе единодушно подкрепен от парламентарната група на Продължаваме промяната – Демократична България и отхвърлен от всички останали парламентарни групи.

Като „изключително срамно“ определи днешното гласуване Владислав Панев, депутат от Зелено движение, който е един от вносителите на законопроекта.

„След три парламента и подкрепа за закона в комисии, след минала нотификация от ЕС, след упорит труд на работна група от няколко министерства, всички групи без Продължаваме промяната – Демократична България го отхвърлиха в зала. Както споделиха в лични разговори – по политически конюнктурни причини.

Народното събрание можеше да направи нещо добро в края на живота си. Уви, не се получи В следващото започваме пак”, пише Панев.

Предисторията на проблема коментира и Иван Калчев, организационен секретар на Зелено движение: „Законпроектът трябваше да отмени изменението на ЗКНВП от 2016 г. когато мутромилиционерската власт записа в закона, че коноп може да се отглежда само за кълчища, храна за канарчета или олио, но не и за строителство, биоетанол, козметични или медицински продукти.

Тогава българска стартъп компания беше започнала да отглежда индустриален коноп и да строи фабрика за преработка. Собствениците получиха обаждане “от най-високо ниво”, с предложение да “им решат проблема” срещу 30% от фирмата. Както знаем, след това си преместиха бизнеса в Румъния, където в следващите години създадоха работни места и внесоха няколко милиона данъци и осигуровки в румънския държавен бюджет”.