Skip to content

Владислав Панев, съпредседател на Зелено Движение, член на Демократична България:

Големият разговор за икономиката в България е защо фондовият пазар в България не функционира добре от 2007 г. насам.


Комисията за финансов надзор и Националната агенция по приходите трябва да стартират спешна проверка по твърденията на Светослав Илчовски, за да не се задълбочава накърняването на крехката репутация на борсата

Финансовите регулатори да започнат спешна проверка по изнесените твърдения от зърнопроизводителя Светослав Илчовски, защото случаят оказва и силно негативно въздействие върху дейността на фондовата борса, призова Владислав Панев от Демократична България и съпредседател на Зелено движение в предаването “Лице в лице” по bTV днес. 

“За мен няма съмнение, че Градус е била толерирана от властта през последните години. Доказателство за това не са само сделката с фурми от миналата година, но също да не забравяме и случаите с фабриката за биодизел в Нова Загора, срещу която жителите на града протестираха години и няма никакви реакции от държавата. Както и фермите за норки, срещу които също имаше силни обществени протести и никакъв резонанс в държавните институции. Това за мен е доказателство за свързаността на Градус, но дали има манипулации на фондовата борса трябва да се провери максимално бързо, за да не пострада целия фондов пазар в България”, коментира още Владислав Панев. 

Капиталовият пазар е гръбнак на всяка добре функционираща икономика. Държавата трябва да стимулира развитието и да листва на борсата държавните предприятия, за да бъдат и успешни, и да развиват дейността си при пълна прозрачност. В Румъния, където акциите на държавните енергийни предприятия се търгуват на борсата, те са много по-успешни и на печалба, за разлика от българските енергийни държавни дружества, които са на многомилиардни загуба. 

Това е големият разговор за икономиката в България – защо фондовият пазар в България от 2007 г. насам не функционира? Причините са в слабия регулатор и абсолютна липса на интерес от страна на държавата да листва държавни компании на фондовата борса”, уточни Владислав Панев. 

Другата голяма икономическа тема е земеделието и земеделските субсидии. Десетки милиарди европейски субсидии се вливат в земеделието, в същото време селата се обезлюдяват и внасяме все повече земеделска продукция. Причината за това е, че субсидиите основно облагодетелстват производителите на зърнени култури. “Не можем с тази политика да стимулираме истински продуктивното българско земеделие с висока добавена стойност. Тя ражда феномена 100 зърнопроизводителя да управляват 90% от пазара. Нямам никакво съмнение, че сектори като земеделието и строителство на пътища са сред основните язви за българската икономика”, коментира още Владислав Панев. 

Част от въпросите за верифициране на фактите около Градус, включват: 

  • Дали през 2017 година е имало сделки със зърнени култури, по които не е имало плащания? 
  • Дали е имало сделки, при които не е осъществен реален трансфер на продукция? 
  • Дали е имало отменени сделки, приходите от които обаче са останали част от продажбите на Градус за 2017 година. 

Информация за това може да бъде изискана и от одитора на Градус през всичките тези години, посочен в официалните отчети на компанията. Важно е проверките да приключат максимално бързо и резултатите от тях да бъдат обявени, защото на карта е поставена и репутация на българския капиталов пазар и бизнеса на всички участници в него. Не е тайна затрудненото му положение и причина за това са и слабите регулатори.