Борислав Сандов: Срещу България има 16 наказателни процедури в сектор “Околна среда”

Акценти от вчерашното участие на Борислав Сандов в Лице в лице:

Срещу България са образувани вече 16 наказателни процедури от Европейската комисия в сектор „Околна среда“. От тях четири са в съдебна фаза. Едната касае мръсния въздух и там проблемът е много сериозен. Санкцията по него тече от 2017 г. и е 10 млн. лева до момента, като има опасност да плащаме и по 20 млн. лв. годишно, ако решението на съда на ЕС влезе в сила. С екипа ми ще се опитаме да забавим това с поне година. По време на срещите ми в Брюксел уверих колегите си, че страната ни вече е започнала да отделя средства за справяне с мръсния въздух. Те усещат настъпилата промяна. Бях първият министър от България от две години, който участва в Съвета на ЕС по околна среда.

Като спешни мерки за пръв път ще бъдат отпуснати средства от националния бюджет в размер на 47 милиона лева. Финансирането е насочено към общините за прилагане на мерки за борба с мръсния въздух и подмяна на остарели инсталации за отопление, които работят с дърва, въглища и мазут. В допълнение, ще стартира и вторият период на финансиране по Оперативна програма Околна среда 2014-2021. Ресурсът ще бъде в доста по-големи размери и е предназначен за домакинствата за подмяна на отоплителни уреди.

В момента обсъждаме как да се направят структурни промени, за да се фиксира отговорността на едно-две места, а да не бъде толкова разпиляно. Пример за такъв структурен проблем е водната криза, каквато имаше в Перник. Това не трябва повече да бъде допускано.

Във връзка със средствата по Плана за възстановяване и устойчивост Европейската комисия е начертала два основни проблема в него – върховенството на закона и енергетиката. За да получим средства по Плана, трябва да гарантираме върховенство на закона, най-вече по адрес на прокуратурата, при която липсва отчетност, и енергетиката. Надявам се до средата на януари да изпратим Плана, който да бъде одобрен, ако ли не – ЕК е готова да помогне. Целта е бизнесът да получи тази подкрепа максимално бързо, но това върви с реформи.

Климатичните политики имат за цел да спасят човечеството, защото планетата ще оцелее въпреки нас. Изправени сме пред шестото масово измиране на видовете, в т.ч. и ние, хората. В крайна сметка всеки иска да диша по-чист въздух, да пие по-качествена вода и да яде по-качествена храна, защото така ще имаме и по-здраво общество. Мръсният въздух у нас отслабва нашия организъм и 20 хиляди души умират от мръсния въздух в България на година. Мръсният въздух спомага и за по-лесното разпространение на COVID-19 в страната.

Цялото участие гледайте тук: https://bit.ly/3efknpD