Тома Белев: Ние не сме се прегръщали нито с Борисов, нито с Пеевски 

Двамата вече завършиха своя блицкриг и владеят служебния кабинет, изходът е управление без тях, убеден е съпредседателят на Зелено движение 

Зелено движение не се е прегръщало нито с Борисов, нито с Пеевски. Организацията ще вземе гласове от всички, които смятат, че България може да се управлява без Борисов и Пеевски, а с участието на гражданите. Това мнение застъпи съпредседателят на политическа партия „Зелено движение“ Тома Белев в интервю за „Денят с Веселин Дремджиев“. 

Борисов и Пеевски не провеждат, а завършиха своя блицкриг (“светкавична война” от немски). Те владеят служебния кабинет. А той ще управлява вероятно и по време на следващото Народно събрание. Неслучайно Даниел Митов е предложен за министър на външните работи, той е заместник-председател на ГЕРБ, бивш кандидат-премиер и не е случайно, че е предложен за министър на външните работи“, убеден е Белев. 

По думите му този блицкриг е започнал още преди година, когато Борисов и Пеевски са били допуснати във властта и са започнали да плетат своите схеми. Според Тома Белев за България правилният път е управление без влиянието на Борисов и Пеевски, а това може да се постигне с честно и отговорно отношение към избирателите. Това не означава обаче вечна опозиция за демократичните партии, защото и времето на Борисов и Пеевски ще изтече скоро, убеден е съпредседателят на „Зелено движение“. 

Тома Белев обясни излизането на „Зелено движение“ от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ с факта, че през последните години реформите в много сектори са „на практика умрели“, а в сферата на екологията страната ни дори е тръгнала назад.

„Парламентът гласува с голямо мнозинство сключването на договори за 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Но 8-и блок не съществува дори като идеен проект, да не говорим за оценка на въздействието върху околната среда. Но вече са определени фирмите, част от които близки до сегашното управление, които ще си поделят тези десетки милиарди“, каза Белев. В групата на ПП-ДБ четиримата депутати, които гласуваха различно от съпартийците си и не подкрепиха договорите, бяха представители на Зелено движение – Илина Мутафчиева (която междувременно напусна партията), Даниела Божинова, Владислав Панев и Васил Тодев.

Белев припомни още, че Зелено движение бе против избора на доскорошния председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за член на Конституционния съд, както и против възстановяването на Общото събрание на Висшия съдебен съвет. Въпреки това коалиционните партньори не са се вслушали в тези предупреждения. 

„Дадохме шанс на колегите от ПП-ДБ да докажат, че това, което може да се направи, е от полза за обществото… и когато не сме искали да подкрепяме дадена идея, не я подкрепяхме“, каза още Белев.

Докато имаме монопол на прокуратурата върху обвинението, тази прокуратура няма да се реформира, цитира Белев и покойния доц. Кристиан Таков. „Ние виждаме как тази прокуратура в момента се използва за сделки, изнудвания, грабежи, за разпространение на филтрирана информация“, поясни съпредседателят на Зелено движение и добави, че тя използва своите монополни правомощия, за да облагодетелства себе си или някой друг. 

Инициираните от ГЕРБ-СДС и ДПС промени в екологичното законодателство чрез „задни вратички“ (преходни и заключителни разпоредби в друг закон – Закона за насърчаване на инвестициите), щяха да постигнат обратен ефект и да спрат инвестиционния процес, а освен това министърът на околната среда и РИОЗ щяха да са принудени да спрат дейността на действащи предприятия с разрешения в последните десет години, убеден е Белев. „Предложенията бяха абсолютно необмислени, срещу европейските директиви, с цел обслужване на определени икономически интереси“, каза още той.  

Белев е категоричен, че „Зелено движение“ ще подкрепя Украйна с всички сили и припомни, че Европейската зелена партия е сред най-големите защитници на подкрепата към нападнатата от Владимир Путин страна.

Съпредседателят на „Зелено движение“ е убеден, че зелената вълна в новите демокрации в Европа ще се прояви и в България.