Добромира Костова: Вместо да асфалтираме дворовете на “Чистота” и “Градини и паркове”, нека да оправим тротоарите на Кършияка

Добромира Костова пред Под Тепето:

“Днес зам.-кметът по екология Анести Тимчев е открехнал малко завесата пред журналисти на тема за какво ще се харчат близо 10 милиона от печалния 40 милионен заем. Излиза, че 2,5 милиона лв. ще идат за подобряване на базата на двете общински предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“. Казано по просто ще харчим пари за асфалтиране на дворовете на базите. Тук-там ще има някой соларен панел или зарядна станция за цвят, но основно паркоместа и “наклони”.

Това според думите на зам.-кмета се прави с цел подобряване качеството на въздуха и на зелената система. Странната и далечна косвена връзка между двете е “логиката”, че от това каква база имат ОП тата (дали им е асфалтиран двора) зависи качеството на тяхната работа и от там чистотата на въздуха и състоянието на зелената система.

Аз намирам тази далечна косвена връзка за крайно недостатъчна причина да се изхарчи такава огромна сума. Едно кратко изследване в интернет на тема европейски пазарни цени ми дава поне 3 идеи за по целесъобразно изразходване на 2,5 мил. лв. за къде поработещи решения за подобряване на градската среда. Например:

1/ 25 км нови велоалеи по пазарни цени от ок.100 хил. лв на км (не изхарчените по времето на Тотев 290 хил. на км). Отварям скоба, че по наши изчисления, на Пловдив трябват още 50 км велоалеи, за да кажем, че има максимално добри условия за велотранспорт, които да направят велотранспорта конкурентен на автомобилния транспорт и съответно да започнем да очакваме драстично подобряване на качеството на въздуха. Т.е. само ако си спестим асфалтирането на двора на двета ОП-та ще можем да постигнем половината от тази цел. Отварям още една скоба да коментирам вече реализираните разходи за техника втора употреба, която ОП “Градини и паркове” закупи наскоро. Една проста проверка в интернет ни казва, че Общината е изхарчила ок. 4 пъти повече за тези автомобили и техника, отколкото е пазарната им стойност. Т.е. само от там е можело да се спестят около 700 хил. лв. или 7 км. велоалеи.

2/ 6 250 дървета с включени разходи за засаждане и поддръжка и поливане за 3 години напред (около 400 лв. за 1 дърво). Съвсем наскоро присъствах на комисията, която разглеждаше новия проект за квартал на мястото на бившия Захарен комбинат. Там се предвижда да бъдат отсечени ок. 200 дървета. С парите за асфалтирането на дворовете на двете ОП-та могат да бъдат засадени 25 ПЪТИ повече дървета от гората, която ще загубим в Захарна фабрика. Не знам колко кислород е това.

3/ 10 хил. кв. м тротоари на единична цена ок. 250 лв за 1 кв.м. (която цена е доста завишена и вътре не се смята отстъпка за количество). Т.е. 10 км тротоари широки около метър (защото и такива нямаме на места) или 5 км. тротоари по 2 м широки.

Точно да оправим дупките в Кършияка. Когато има условия за ходене пеш, хората ходят пеш и въздухът е по-чист.

Не искам да коментирам останалите разходи, засега само горното и това което не спирам да казвам от доста време насам: Няма смисъл да се харчат пари за въвеждане на зона с ниски емисии, ако ще се вкарва допълнителен трафик в центъра с пробива при Водната палата. Защо изобщо ги коментираме тези зони и смятаме да се харчат пари за тяхната реализация?”

Цялата статия вижте тук: https://bit.ly/3n3BaAD