Владислав Панев: Мораториумът върху цените на електроенергията е “ядрена” мярка и не бива да става практика

Акценти от участието Владислав Панев в Нова телевизия:

Това, което се опита да направи КЕВР, е да увеличи цената на тока чрез закона, който предвижда от 1 януари да има възможност за корекция на цените, ако пазарните условия са доста променени спрямо приетите цени на 1 юли. В същото време това предложение дойде в деня, в който Кирил Петков се закле и обясни, че един от първите ангажименти на новото правителство ще бъде да не се повишават цените.

Смятам, че предложението на КЕВР не е пазарен подход, а по-скоро беше направено умишлено, за да се създаде дискомфорт на новото управление. Голяма част от членовете на Комисията са избрани от предишното управление

Повишението щеше да засегне и цените на парното в София, които щяха да скочат с 30%. Като жител на столицата го намирам за унизително, че всички българи ще плащат парното на софиянци. Не е честно. Състоянието на Топлофикация София се дължи на десетилетия безотговорно и корумпирано управление.

Според мен парламентът беше необходимо да действа по два начина. Първият е отмяна на член 31 от закона за енергетиката, според който цените се променят от 1 януари. Другото, което управляващите може да направят, е да променят състава на КЕВР.

В дългосрочен план според мен цените трябва да си останат такива, но да се подпомагат хората от уязвимите групи.

Решението, което прие парламентът за мораториум върху цените на енергията за домакинствата е ядрената опция. Хаосът от днес е малкия дявол. Големият е наистина да сме наясно, че бърникането на държавата в толкова важен отрасъл (макар и с важна цел) не може да бъде за дълго. Защото това може да развали инвестиционния климат за години напред. А точно сега имаме потенциала да привлечем милиарди в чиста и евтина енергия. Тази позиция отстоявах на енергийната комисия вчера. И се надявам да стигнем до позитивни за България решения.

Цялото интервю изгледайте тук: https://bit.ly/3E3z8q2